Sveriges skarpaste åttondeklassare – här är vinnarna i Teknikåttan 2024

Foto: Anna Gerdén Tekniska museet

Efter en spännande finaldag på Tekniska museet i Stockholm står det nu klart vilka som är Sveriges skarpaste åttondeklassare i Teknikåttan 2024, tävlingen som engagerat 20 000 åttondeklassare från hela landet. Årets vinnare är klass 8S från Berzeliusskolan i Linköping.

På andra plats kom klass 8F från Spånga Grundskola, följt av klass 8A från Uppsala musikklasser som tog tredjeplatsen. Vinnare i Sandviks teknologiquiz, blev klass 8S på Berzeliusskolan i Linköping, medan Rönnbyskolan 8A, Västerås kammade hem ESERO:s raketpris.

Vi är jätteglada över vinsten och att se hur alla i klassen samarbetat. Våra elever har ett extra stort intresse för matematik och NO och Teknikåttan har gett eleverna möjlighet att använda sina kunskaper på ett kreativt sätt utanför skolan. Extra roligt i år var att hela klassen var med i tävlingen och kunde bidra till det fantastiska resultatet”, säger Richard och Jennie, mentorer för Berzeliusskolan 8S. Klassen får ta hem den prestigefyllda titeln samt 20 000 kronor till klasskassan.

Teknikåttan 2024 har under våren engagerat över 20 000 åttondeklassare från hela Sverige som tävlat i utmanande praktiska och teoretiska problem. Tävlingen syftar till att inspirera nästa generation av ingenjörer, forskare och problemlösare inom STEM-ämnen (Science, Technology, Engineering, Mathematics).

Under finaldagen på Tekniska utmanades eleverna med olika tävlingar och uppdrag i museets utställningar. Astronauten Marcus Wandt höll en inspirerande presentation om sin rymdresa, som visar att nästan vad som helst är möjligt för den som är nyfiken.

Om Teknikåttan

I 30 år har Teknikåttan engagerat åttondeklassare i årliga mästerskap inom teknik, matematik och naturvetenskap och inspirerat nya generationer av teknikutbildade, problemlösare och innovatörer. Bakom tävlingen står tio svenska högskolor och universitet. Nytt för i år är att Tekniska museet fördjupat sitt engagemang som partner genom hela tävlingen, tillsammans med Sandvik som huvudsponsor för Teknikåttan.

Vi är väldigt glada att gå in som ny partner till Teknikåttan. För Sandvik är det viktigt att uppmuntra barn och unga att utforska tekniska ämnen och förhoppningsvis välja den yrkesbanan senare i livet. Teknikåttan är ett perfekt tillfälle för oss att höra vad nästa generation har för idéer och ambitioner, och vi ser fram emot att välkomna finalisterna till Tekniska för en spännande final.
Edvard Bergström, kommunikationschef Sandvik

Vi är enormt tacksamma över att två så starka partners bidrar tillsammans med Teknikåttan till att stärka ungas engagemang och motivation till lärande inom teknik, naturvetenskap och matematik. Samarbete och långsiktighet är en viktig del av Sveriges STEM-strategi och vi ser fram emot att kroka arm och möta framtidens problemlösare.
Dorotea Blank, nationell projektledare, Teknikåttan

Behovet av arbetskraft inom teknikområdet är stort, och vi står inför utmaningar där kunskaper som kan leda in i en hållbar framtid är avgörande. Vi behöver bidra till lustfyllt lärande inom STEM-ämnen, bredda bilden av teknik och visa hur en karriär inom teknikområdet ger möjlighet att vara med och skapa den framtid vi vill ha.
Maria Olsson, chef lärande, Tekniska museet